Over het project


De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een 85 kilometer lange linie van Naarden tot Gorinchem. De linie werd verdedigd door 46 forten, batterijen en door vestingsteden als Naarden en Gorinchem.
Van deze forten heeft Staatsbosbeheer er 16 in eigendom. Het Werk aan de Groeneweg is een van deze forten.

Water is een belangrijk element in de verdediging in begin 20e eeuw van de huidige randstad. Vliegtuigen waren toen nog geen gemeengoed. Oorlogen vonden vooral op land plaats. Door een deel van het land onder water te zetten, bemoeilijkte men het de vijand om zich snel te verplaatsen. Deze tactiek werkte goed toen men nog was aangewezen op paard en wagen. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1940 bleek deze verdedigingstactiek achterhaald.



 Het Werk aan de Groeneweg is een soort voorpost van Fort Honswijk. Het is een loopgravenstelling op een terrein dat niet onderwater komt te staan als men de Waterlinie daadwerkelijk gaat gebruiken. Het Werk dateert uit de periode van de Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918). In de laren daarna zijn er echter ook versterkingen aangebracht, getuige de jaartallen die op sommige bunkers zijn aangebracht.


Het Werk bestaat uit twee achter elkaar liggende loopgraven met betonnen bunkersen wacht- en mitrailleurposten. De hindernissen bestonden uit prikkeldraad en struiken, die het Werk moesten maskeren.

Na de oorlog is er eigenlijk niets meer met het werk gedaan. Alleen het geoefende oog kan de structuur nog herkennen. Voor de leek is alleen de bunkers te zien dat hier vroeger een gevechtspositie was.  Staatsbosbeheer maakt dit jaar (2013) het Werk voor het publiek toegankelijk. Daarvoor herstelt zij de oude structuur, zodat de functie van het gebied ook voor de leek duidelijk wordt.

Op verzoek van Staatsbosbeheer leggen leden van fotoclub Perspektief uit Houten de restauratiewerkzaamheden vast. Deze website is een fotografisch verslag van de werkzaamheden.